Translate

Translate

2012. május 1., kedd

Tönkölykenyér

Tegnap még elkészült egy kenyér is, bár elég későn sült ki, kicsit későn kezdtem hozzá.Öregtésztával készítettem, és nagyon finom lett.

Kata Vegakonyhájában: http://www.vegakonyha.com/home/receptek találtam egy receptet, amit kicsit átalakítottam, mert "fehér" kenyeret szerettem volna készíteni.

Hozzávalók:
50 dkg fehér  tönköly liszt
1/3 csésze növényi tej (nálam most szójatej volt)
1 evőkanál méz
1 csésze meleg víz
1,5 teáskanál só
1/4 csésze olaj
1 csomag élesztő

15 dkg öregtészta

A tejet, vizet, sót, olajat, mézet összekevertem és beleszórtam az élesztőt, ezt is belekevertem. Letakarva félretettem 5 percre.

Egy nagy tálba beletettem a lisztet és az öregtésztát, majd ráöntöttem a keveréket és összekevertem, először egy fakanállal, majd kézzel. Mikor összeállt, még kicsit gyúrtam, majd olajozott tálban, letakarva kelesztettem 1 órát.
Átforgattam, majd kelt még egy félórát.

Ezután formába tettem, én egy jénait használtam, bevágtam a tetejét és még pihent egy kicsit. Begyújtottam a sütőt 200 fokra és egy vizzel teli hőálló tálat tettem az aljába.

A kenyeret 20 percig jénai tetőstül, majd még 30 percig tető nékül, szép aranybarnára sütöttem.
Ha etettek még finomat...?! No, ez olyan lett! :)

Jó étvágyat!



Megjegyzés: legközelebb kevesebb élesztőt és vizet fogok használni.
Sajnos a jénai tetejéhez hozzáért a kenyér sütés közben, ezért nem lett olyan szép gömbölyű felül. Mentségemre legyen mondva, először használtam a jénait is, meg ezt a receptet is. :)



2 megjegyzés:

  1. Szerintem szép lett a kenyér...Még mindig bajban vagyok mi a bigyó az az öregtészta..?:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Erika!
      Limaránál okosabb én sem vagyok: http://limarapeksege.blogspot.com/2008/11/regtszta-tulajdonkppen-vletlennek.html
      :)
      Ami biztos, ha ugyanazt a kenyeret csak simán csinálom vagy öregtésztával, sokkal finomabb lesz. :)

      Törlés