Oldalak

2011. június 6., hétfő

Rozsos kenyér


Szombaton, míg takarítottam, családom többi tagját elküldtem az egészség boltba, ahonnan sikerült mindent hozniuk, amiért mentek. Fokhagyma kapszulát, mandulatejet, tönkölybúza meg rozslisztet is... S ha már itt vannak, gondoltam, ma belefér az időbe, próbálkozom az elkészítéssel.
Először is a rozslisztet vettem elő. Otthon Szegeden, az egyik pékségben finom rozskenyeret lehetett kapni, és szerettem is, ha csak tehettem, arra jártam, mindig vettem egy kis bucit.

Íme a recept, szerintem nagyon finom lett, este kicsiM is evett belőle vacsorát.



Hozzávalók:


185 ml langyos tej
185 ml langyos víz
200 gr rozsliszt
165 gr fehér liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor (én most nádcukrot tettem bele)
1 evőkanál olaj
3 gr száraz élesztő (fél zacskó)

Az eredeti recept 1 zacskó élesztőt ír, de így is elég volt, sőt, szerintem legközelebb még kevesebb fogok beletenni.
A kenyérsütőgépbe tettem a hozzávalókat és bekapcsoltam a tészta programot. 1,5 óra múlva kiborítottam, elég lágy lett a tészta, úgyhogy alá is tettem lisztet és meg is szórtam a tetejét. Kicsit összegyúrtam, kilapítottam, majd behajtottam a két szélét és a tetejét is fenn és lenn. Ezután egy kiolajozott tálba tettem, betakartam egy konyharuhával és még1x kelesztettem.
Kb. 1 óra múlva, megint kiborítottam, kilapítottam, összehajtogattam és cipót formáltam belőle, majd egy sütőpapírral bélelt jénaiba tettem. Keresztbe bevágtam a tetejét, majd ráborítottam a jénai tetejét. A sütőt bemelegítettem 180 fokra (aljába tettem egy hőálló tálba vizet). A jénai tetejét levettem, mikor betettem a kenyeret a sütőbe, és tetejét lespricceltem vízzel, majd 40 perc alatt készre sütöttem.
Örülök, hogy finom lett, máskor is meg fogom csinálni. "Tom csirkelevese" mellé nagyon jó lesz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése