A múlt héten libás foglalkozásokat mutattam, mára csak egy kis rövidke bejegyzést hoztam.
„Novemberben, Márton napján
Liba gágog, ég a kályhán,Aki libát nem eszik, Egész évben éhezik.”
Részletesen a Kerekítő oldalon olvashattok a Jelesnapi kalendáriumban, miért is volt ez a szokás.
Itt nálunk nem nagyon lehet libát vásárolni, és nem is nagyon szoktunk venni, viszont hoztam egy liba alakú sütit, amit a gyerekekkel együtt akár el is készíthetünk:
20 dkg sovány túró (lehetőleg finom
szemcsés, vagy törjük át)
10 dkg cukor
10 dkg cukor
8 ek olaj6 ek tej1 tojás1 cs vaníliacukor1 csipetnyi só40 dkg liszt1 cs + 2 tk sütőpormazsola a szemekhez
mázhoz: 4 ek citromlé, 15 dkg porcukor
továbbá liba alakú sablon
továbbá liba alakú sablon
Elkészítés:
1. A túróhoz
fokozatosan adjuk hozzá az olajat, tejet, cukrot, vaníliacukrot és a sót. Ezután
tegyük bele a sütőport majd a liszt 2/3-át, keverjük el. A maradék 1/3 liszttel
kézzel gyúrjuk jól össze (ezt a részt a gyerekek imádni fogják).
2. Lisztezett deszkán a tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Vágjuk ki a libákat , majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Szemként tegyük a libákra egy-egy mazsolát.
3. Előmelegített, 200 fokos sütő középső részén 12-15 percig sütjük. Ha túlzottan bebarnulnának, a sütési idő végén tegyünk a libákra alufóliát.
4. A kihűlt libákat a citromlé+porcukor mázzal kenjük be.
2. Lisztezett deszkán a tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Vágjuk ki a libákat , majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Szemként tegyük a libákra egy-egy mazsolát.
3. Előmelegített, 200 fokos sütő középső részén 12-15 percig sütjük. Ha túlzottan bebarnulnának, a sütési idő végén tegyünk a libákra alufóliát.
4. A kihűlt libákat a citromlé+porcukor mázzal kenjük be.
Jó étvágyat kívánok! :)
Jó játékot kívánunk:
Ági és Peti
Sok szeretettel várlak a ManóKuckó facebook csoportjában. Csak kattints ide: https://www.facebook.com/manokucko?fref=ts
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése