A héten Science week van itt Írországban, lássuk milyen kísérleteket csinálhatunk még otthon. Irány a konyha!
1. Süssünk, süssünk valamit:
Háttér információ:
Nálunk úgy készült, hogy a fenti sorrendben beletettem a kenyérsütőbe, az keverte, dagasztotta és kelesztette.
Aztán átgyúrtuk, formáztuk, megszórtuk őket magokkal (gyakoroltuk a világos, sötét fogalmát, leellenőriztük, hogy mindegyik magból kettőre szórtunk-e és megszámláltuk a zsemléket. Megmértük őket, majd még1x kelesztettük és utána megállapítottuk, hogy megnőttek a zsemlék. :)))
Érdemes kipróbálni a receptet, nagyon finom, nem fogtok csalódni. :)
Jó játékot kívánunk: Ági és Peti
Sok szeretettel várlak a ManóKuckó Facebook csoportjában. Csak kattints ide: https://www.facebook.com/manokucko?fref=ts
1. Süssünk, süssünk valamit:
Háttér információ:
Az élesztő egy szabad szemmel nem látható parányi gomba,
vagyis egy élőlény. Alakja nem hasonlít azokhoz a gombafajtákhoz, amelyeket ételeink
készítéséhez használunk, vagy amelyeket kirándulásokon az erdőben és a mezőn
megfigyelhetünk. A bolti élesztő ezeknek a pici gombáknak a tömege.
Az élesztőgomba olyan élőlény, amely megfelelő életfeltételek között gyorsan szaporodni kezd. Életműködései során táplálkozik, szaporodik és lélegzik is. Lélegzés közben oxigént használ el a környezetéből, és széndioxidot bocsát ki, ugyanúgy, mint más élőlények. Tápanyagaink közül a cukorból állíthatjuk elő legkönnyebben az életműködéseinkhez szükséges energiát. Az élesztő is a cukrot alakítja át legkönnyebben.
A következő kísérletben azt vizsgáljuk meg, hogy hogyan működik az élesztő.
Az élesztőgomba olyan élőlény, amely megfelelő életfeltételek között gyorsan szaporodni kezd. Életműködései során táplálkozik, szaporodik és lélegzik is. Lélegzés közben oxigént használ el a környezetéből, és széndioxidot bocsát ki, ugyanúgy, mint más élőlények. Tápanyagaink közül a cukorból állíthatjuk elő legkönnyebben az életműködéseinkhez szükséges energiát. Az élesztő is a cukrot alakítja át legkönnyebben.
A következő kísérletben azt vizsgáljuk meg, hogy hogyan működik az élesztő.
Nagyobb gyermekekkel lehet tudományosabban is vizsgálni, mi zsemlét sütöttünk, és azt néztük meg, hogy a kelesztés során megnőtt a tészta és a hő hatására meg és ráolvadt a sajt a tetejére. Nagyon jól sikerült a kísérlet. :)
Recept:
Recept:
200 ml víz
2 evőkanál natúr joghurt
250 gr sima liszt (én: Hovis extra strong flour-t használok)
2 evőkanál natúr joghurt
250 gr sima liszt (én: Hovis extra strong flour-t használok)
50 gr teljes kiőrlésű liszt (vagy 300 gr fehér liszt)
4-5 gr porélesztő
1 csapott evőkanál só
1 teáskanál cukor
5 dkg sótlan vaj pici darabkákra vágva (ha sózott, kevesebb sót tegyünk a tésztához)
4-5 gr porélesztő
1 csapott evőkanál só
1 teáskanál cukor
5 dkg sótlan vaj pici darabkákra vágva (ha sózott, kevesebb sót tegyünk a tésztához)
Nálunk úgy készült, hogy a fenti sorrendben beletettem a kenyérsütőbe, az keverte, dagasztotta és kelesztette.
Aztán átgyúrtuk, formáztuk, megszórtuk őket magokkal (gyakoroltuk a világos, sötét fogalmát, leellenőriztük, hogy mindegyik magból kettőre szórtunk-e és megszámláltuk a zsemléket. Megmértük őket, majd még1x kelesztettük és utána megállapítottuk, hogy megnőttek a zsemlék. :)))
A 2. kelesztés előtt |
szórtunk |
számláltunk |
...és a 2. kelesztés után |
A sütés után pedig ilyenek lettek |
Érdemes kipróbálni a receptet, nagyon finom, nem fogtok csalódni. :)
Jó játékot kívánunk: Ági és Peti
Sok szeretettel várlak a ManóKuckó Facebook csoportjában. Csak kattints ide: https://www.facebook.com/manokucko?fref=ts
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése