Translate

Translate

2013. november 12., kedd

Varázsoljunk a konyhában! 1.

A héten Science week van itt Írországban, lássuk milyen kísérleteket csinálhatunk még otthon. Irány a konyha!

1. Süssünk, süssünk valamit:

Háttér információ:

Az élesztő egy szabad szemmel nem látható parányi gomba, vagyis egy élőlény. Alakja nem hasonlít azokhoz a gombafajtákhoz, amelyeket ételeink készítéséhez használunk, vagy amelyeket kirándulásokon az erdőben és a mezőn megfigyelhetünk. A bolti élesztő ezeknek a pici gombáknak a tömege.
Az élesztőgomba olyan élőlény, amely megfelelő életfeltételek között gyorsan szaporodni kezd. Életműködései során táplálkozik, szaporodik és lélegzik is. Lélegzés közben oxigént használ el a környezetéből, és széndioxidot bocsát ki, ugyanúgy, mint más élőlények. Tápanyagaink közül a cukorból állíthatjuk elő legkönnyebben az életműködéseinkhez szükséges energiát. Az élesztő is a cukrot alakítja át legkönnyebben.
A következő kísérletben azt vizsgáljuk meg, hogy hogyan működik az élesztő.
 
Nagyobb gyermekekkel lehet tudományosabban is vizsgálni, mi zsemlét sütöttünk, és azt néztük meg, hogy a kelesztés során megnőtt a tészta és a hő hatására meg és ráolvadt a sajt a tetejére. Nagyon jól sikerült a kísérlet. :)

Recept:
200 ml víz
2 evőkanál natúr joghurt
250 gr sima liszt (én: Hovis extra strong flour-t használok)
50 gr teljes kiőrlésű liszt (vagy 300 gr fehér liszt)
4-5 gr porélesztő
1 csapott evőkanál só
1 teáskanál cukor
5 dkg sótlan vaj pici darabkákra vágva (ha sózott, kevesebb sót tegyünk a tésztához)

Nálunk úgy készült, hogy a fenti sorrendben beletettem a kenyérsütőbe, az keverte, dagasztotta és kelesztette.
Aztán átgyúrtuk, formáztuk, megszórtuk őket magokkal (gyakoroltuk a világos, sötét fogalmát, leellenőriztük, hogy mindegyik magból kettőre szórtunk-e és megszámláltuk a zsemléket. Megmértük őket, majd még1x kelesztettük és utána megállapítottuk, hogy megnőttek a zsemlék. :)))



A 2. kelesztés előtt



szórtunk

számláltunk

...és a 2. kelesztés után



A sütés után pedig ilyenek lettek

Érdemes kipróbálni a receptet, nagyon finom, nem fogtok csalódni. :)


Jó játékot kívánunk: Ági és Peti
Sok szeretettel várlak a ManóKuckó Facebook csoportjában. Csak kattints ide: https://www.facebook.com/manokucko?fref=ts

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése