Translate

Translate

2013. augusztus 23., péntek

Porontyváró péntek

Június végén a doki nénink is megerősítette, hogy bizony az két csík, nem én látok duplán, és ezután elkezdődött a nagy kaland - újra.
Bár sok újdonságra nem számítok a kilenc hónap alatt, de bizonyára itt is lesznek azért meglepetések.

Írországban a terhesgondozást teljesen máshogy értelmezik, mint Magyarországon. Ennek vannak jó és kevésbé jó oldalai. Ha valaki nem egy aggodós típus, esetleg már van 1-2 (több) gyermeke, akkor igazán örömteljes az, hogy nem kell állandóan 1-2 (több) gyermekkel orvostól - orvosig - védőnőig - sztk-ig rohangálni, ugyanakkor viszont, lássuk be, az állandó kontroll megnyugtató egy gyakorlatlanabb kismamának.
Ha követi valaki innen Írországból a blogot és még nincs gyereke, 9 hónap múlva kicsit közelebb kerülhet a bejegyzések által ehhez a folyamathoz. Persze szubjektív lesz, némi objektivitással megspékelve.

Szóval ott kezdődik a dolog, hogy vesz az ember lánya egy tesztet, amit szerencsére szinte bárhol lehet kapni. A tesztek 1,5 €-tól kezdődnek (én ezt találtam a legolcsóbbnak) és kb. 25 €-s a legdrágább, aminek lényege, hogy nagyon hamar kimutatja a HCG hormont a vizeletben és nemcsak két csíkot mutat, hanem betűkkel rá van írva pozitív eredmény esetén, hogy YES. :)
Akit érdekel, ezen az oldalon részletesen elolvashatja, milyen teszteket lehet kapni Írországban és meg is rendelheti:
http://www.pregnancy-tests.ie/

A teszt után, ha az valóban pozitív eredményt mutat, érdemes elmenni a GP-hez, aki itt a körzeti orvos. Ő megerősíti egy vizelet teszttel, felveszi az adatokat (súly, vérnyomás eredménye is) és továbbítja azt a HSE nevű hivatalnak.
Az ő dolga továbbá, hogy egy formanyomtatványt kitöltsön és továbbítson annak a kórháznak, amit választ a kismama. Dublin környékén (értsd kb. 30-40 km-es körzet) két nagyobb kórházat szoktak ajánlani.
Az egyik a The National Maternity Hospital a másik pedig a Rotunda Hospital .
Én az utóbbit választottam, mivel MiniM is ott született és szuper körülményeket biztosítottak, arra a két napra, amíg vendégszeretetüket élveztük - de erről majd a későbbiekben, nem szaladok annyira előre.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem minden orvos olyan segítőkész, mint a mi Gp-nk, van, aki a kismama kezébe nyomja a levelet és rábízza az időpont kérést, kapcsolat felvételt a kórházzal.
Nálunk ez nagyon flottul ment, 3 nap múlva postán jött az időpont, a 14. hétre kaptam. Ez egyébként nagyon változó. Hallottam olyat, aki első vizitre a 20. hét környékén kapott időpontot. No, hát azt mondom, ha te is így jártál, ne hagyd magad, tessék bemenni a kórházba és az időpontos nénikre kedvesen mosolyogva előrébb hozatni a látogatás időpontját.
Nekem szerencsém volt, miniM-mel is kb. a 13-14. hétre kaptunk időpontot 3 évvel ezelőtt.

Mivel itt nem foglalkoznak olyan "felesleges" vizsgálatokkal mint Down-szűrés, terhességi vércukor vizsgálat, mi most úgy döntöttünk, hogy akkor magánúton járunk utána a dolognak. Van több lehetőség is, mi Blackrockban voltunk ultrahang vizsgálaton. Időpontra mentünk, nem is kellett várnunk, és fél óra alatt végeztünk. Kedvesek, aranyosak voltak és minden kérdésünkre válaszoltak.
Íme az első fotó a piciről:



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése