Translate

Translate

2011. december 15., csütörtök

Karácsony készülődés - a menü

Épp tegnap beszélgettünk Eszter barátnőmmel, hogy bár hatalmas evészeteket egyikőnk sem tervezett karácsonyra, de azért ilyenkor szeretünk olyan ételeket főzni, amit egyébként nem nagyon eszünk máskor. Vagy azért mert macerásabb a hozzávalók beszerzése vagy mert valahogy nem fér bele a "20 perc alatt vacsora az asztalon"-ba.
Arra gondoltam, ebben a bejegyzésben összeszedek néhány olyan ételt, menüt, amit viszonylag könnyen, gyorsan el lehet készíteni, akár picivel is, ha meg nagyobbacska a lurkó, akkor meg azért.

Nálunk az idei menü:
gyümölcsleves (kicsiM kérésére)
sült kacsacomb (egyenesen Franciaországból - úgy látszik az ír kacsáknak combja nincs, csak többi része - azt ugyanis lehet kapni nagy ritkán, de kacsacombot...)
párolt almás, lila káposzta
krumplipüré (ha lesz idő, hercegnő burgonya)
madártej
cappucino torta (szintén kicsiM kérésére)

PiciM sajtos bébi krumplipürét kap, szerintem egy kicsit a kacsát is megkóstolhatja majd.

1. A gyümölcsleves pár perc alatt kész, nagy valószínűséggel lesz benne: banán, eper, konzervbarack. Egy nagyobb tálban 1 deci ivójoghurtot, 1-1,5 deci tejszínt, cukrot vagy mézet, házi vaníliás cukrot, vanília esszenciát összekeverek, hozzáöntöm a barack levét. Ha nem elég híg, akkor vizet vagy tejet esetleg narancslevet szoktam hozzáönteni még. Ebbe belekockázom a gyümölcsöket, és fogyasztásig behűtöm. Tejszínhabbal tálalom.

A többit nem részletezem, inkább jöjjenek azok a receptek, amikről elmondhatók, hogy gyorsak, de finomak.

Tárkonyos pulykaragu leves

Hozzávalók:
25 dkg pulykamellfilé apróra vágva
1 zacskó mirelit vegyes zöldség - én mexikóit szoktam használni: sárgarépa, borsó, kukorica legyen benne
1/4 póréhagyma apróra vágva
zöldséglé vagy leveskocka
1 dl tejszín
só, bors
petrezselyem, tárkony (1-1 teáskanál)

A hagymát kissé megpirítjuk, majd rádobjuk a húst, körbesütjük kifehéredésig. Felöntjük a zöldséglével vagy vízzel (beledobjuk a leveskockát), sózzuk, borsozzuk kb. 30 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a petrezselymet és a tárkonyt és majdnem készrefőzzük.
Belekeverjük a tejszínt, egyet forralunk rajta. Majd lefedve pihentetjük tálalásig.


Zöldbabos, olivabogyós lazac

Jamie Oliver recept a javából, pikk-pakk készen van, nagyon finom, az elkészítése egyszerű.

Hozzávalók:
3-4 lazac derék
1 doboz olívabogyó (kb. 10 dkg)
25 dkg koktélparadicsom
25 dkg zöldbab
1 doboz szardella
1 marok friss bazsalikom
olívaolaj, só, bors

A zöldbab végeit lecsipkedjük, lobogó, sós vízben 5-10 percig főzzük, nem kell teljesen puhára.
Közben a koktélparadicsomot megmossuk, kettévágjuk és egy tálba tesszük, beletesszük a felkarikázott olívabogyókat, rászórjuk a bazsalikom leveleket, olívaolajjal meglocsoljuk, összeforgatjuk.
A zöldbabot leszűrjük, és forrón ráöntjük a paradicsomra, összeforgatjuk. Így hagyjuk néhány percig.

Egy tepsit kikenünk olívaolajjal és az egyik oldalába belefektetjük a lazacokat (bőrével felfelé). A másik felébe belesimítjuk a paradicsomos zöldbabot, kicsit eligazgatjuk. Ha szeretjük, 1 doboz szardellát felbontunk, és ráfektetjük a tepsi tartalmára. Egyébként érdemes kipróbálni mindenképpen, nagyon finom ízt ad neki (de ha együtt sütjük, vigyázzunk, szinte semmi plusz sót nem kell hozzáadnunk az ételhez a szardella és az olívabogyó elég ízt ad neki).
Előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük. Tálaláskor majonézzel kicsit meglocsoljuk.


Ha mégis a húsos verziónál maradnátok, egy gyors pulykás (csirkés) fogás is finom lehet.

Hozzávalók:
fél kiló csirke vagy pulykamell filé - picit kiklopfolva
néhány szelet bacon
egy doboz őszibarack befőtt
10-15 dkg trappista vagy cheddar vagy ehhez hasonló félkemény sajt (lehet füstölt is)
só, bors, olaj

A tepsit kikenjük olívaolajjal vagy napraforgó olajjal. Belefektetjük a bacon szeleteket és ráfektetjük a csirke vagy pulykaszeleteket (előzőleg picit kiklopfoljuk vagy vékonyra szeleteljük, besózzuk). A barackot felkarikázzuk vagy felszeleteljük, ezt ráfektetjük a húsra, majd beborítjuk sajttal. Lehet szeletelve vagy reszelve is. Pici vizet vagy a konzerlevéből aláöntünk. Kb. fél óra alatt szép pirosra sütjük.

Bacon nélkül is el lehet készíteni, akkor kicsit szárazabb lesz a hús, vigyázzunk, nehogy nagyon kiszárítsuk.

Krumplipürével vagy sült krumplival tálaljuk. Én még nagyon szeretek csemegeuborkát enni hozzá.

Néhány tipp, hogy ne ússzunk el a konyhában karácsonykor:
- ha rántott húst készítesz, előre bepanírozhatod, egyesével folpackba csomagolva lefagyaszthatod és alkalomadtán előkaphatod. Ha tepsiben sütöd a sütőben, nem lesz olajszagú az egész lakás.
- a töltött káposztát is előre el lehet készíteni (mondjuk most hétvégén). Lefagyasztva várhatja a karácsonyt, hogy akkor csak fel kelljen melegíteni és már lehet is enni. Tavaly kipróbáltam, nagyon jól esett, hogy 25-én csak előkaptam és ültem vissza társasozni. :)
- néhány finom ropogtatnivaló kekszet is el lehet készíteni még a napokban, ezek dobozokban akár a szekrény tetején várhatják a jövő hétvégét.
Ötleteket a nemrég megjelent Csicsergő magazin oldalain is találtok:
http://issuu.com/hetvegimagyariskola/docs/csicserg_?mode=window&viewMode=doublePage

Nálatok mi lesz a karácsonyi menü?

2 megjegyzés:

  1. Nalunk szerintem kocsonya keszul, toltott csirke, parolt zoldseg, francia salata, es lehet, hogy egy kis parolt kaposztaval is beprobalkozom... Te hogy keszited?

    VálaszTörlés
  2. Szia,
    a párolt káposztát nagyon egyszerűen készítem. A vékonyra szeletelt káposztát kevés olajon megforgatom, és 1-2 almát belekockázok. Kicsit sózom, pici cukrot is teszek hozzá, majd fedő alatt párolom. Amennyiben szükséges vizet is öntök alá. Ha megpuhult akkor megkóstolom, ha nem elég édes (ahogy én szeretem) pici cukrot még teszek hozzá - ez változó az alma édességétől is függ. :))
    Hmm, a francia saláta nálunk is kedvenc.:)

    VálaszTörlés