Translate

Translate

2012. május 10., csütörtök

Kefíres scone - Buttermilk scone

A recept egyszerű, akár egészen kicsi gyerekkel is elkészíthető. A hozzávalók kimérésében, az összegyúrásban is segíthetnek a gyerkőcök.

Készítsünk elő:
200 g liszt (nálunk tönkölyliszt)
1 csapott teáskanál só (nálunk himalája só)
1 csapott teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
4 evőkanál vaj vagy margarin
175 ml ivókefír

És akkor:

1. Kapcsoljuk be a sütőt 220 C°-ra. Készítsünk elő egy sütőlapot.
2. A száraz hozzávalókat tegyük egy nagyobb tálba és daraboljuk bele a vajat vagy margarint. Az ujjunkkal morzsoljuk szét a vajat a liszttel, amíg teljesen morzsás lesz (mint a zsemlemorzsa).
3. Öntsük bele a kefírt és egy villával keverjük össze lágy, de gyúrható tésztává.
4. a) Nyújtófával nyújtsuk ki 1 cm vastagra és egy sütikiszúróval vagy egy pohárral szaggassunk 5 cm-es köröket.
    b) Kis golyókat is formálhatunk a tésztából (kb. 10 darabot), majd kezeinkkel lapogassuk meg. Erősíti, ügyesíti a kicsik ujjait, finommotorikáját.
5. Tegyük a sütőlapra és süssük aranybarnára. Kb. 20-25 perc alatt.
6. Vajjal, lekvárral, sajt falatkákkal ízletes uzsonna, vacsora.

Házi lekvár:

2 mangót és 2 almát meghámozunk, darabolunk kis kockákra. Egy teflonos lábasba tesszük, meghintjük nyírfacukorral (nádcukorral) és rácsavarunk fél citrom levét. El kezdjük melegíteni alacsony hőfokon. Mikor bugyog főzzük 5 percig, majd egy botmixerrel turmixoljuk, úgy, hogy kissé darabos maradjon. Rottyintunk rajta még hármat-négyet és óvatosan egy tisztára mosott kis befőttes üvegbe kanalazzuk. Lezárjuk majd kihűlés után, hűtőben tároljuk. Két hétig biztos nem romlik, ha addig kibírja a család, mert nagyon finom! :)

1 megjegyzés: