Translate

Translate

2012. május 15., kedd

Máktej

Tegnap bukkantam rá erre a receptre, és mivel nagyon szeretem a mákot, gondoltam kipróbálom.
http://www.fittnok.hu/maktej

Előljáróban el kell mondjam, nagyon szeretem a tejet. Igazit még nem ittam, csak boltit, de az jöhet(tett) minden mennyiségben és minőségben. Azonban az egészségem megálljt parancsolt, és mikor már sem a nyugati, sem a keleti tudományok orvosai széttárt karokkal álltak előttem, akkor rájöttem, magamnak kell rendbetennem magam. HA pozitív változást akarok.

Miután el kezdtem olvasni a Cukor blues című könyvet, kisöpörtünk minden kristálycukrot itthonról és próbálok minél kevesebb cukros dolgot megvenni a boltban. Ez egyébként egyáltalán nem könnyű, még natúr joghurtot is találtunk, ami cukrozva volt. A kenyérről már nem is beszélve. És nem arra a csipet cukorra gondolok, amire szükség lenne, hogy jobban dolgozzon az élesztő (egyébként nem szükséges, kipróbáltam itthon, ha jó a recept, anélkül is működik:))
Szóval miután a cukrot kihúztuk a bevásárlólistáról, jött a tej. És láss csodát! A javulás-gyógyulás útjára léptem. Hurrá-hurrá!
Viszont néha 1-1 pohár tejet vagy tejeskávét nagyon szívesen meginnék.
Többfélét próbáltam itthon készíteni: kókusztej, zabtej, amik jól sikerültek, de kell még finomítani rajta.
No, röviden ennyi a sztori, miért is próbálkozom én a magtejekkel.

A recept:

Hozzávalók:
3-4 evőkanál mák,
kb. 2,5 dl víz (az arányokat variálhatod aszerint, hogy krémesebb, vagy vizesebb magtejet szeretnél készíteni)
csipet tengeri vagy himalája sót
kevés nyírfacukor vagy agave szirup esetleg méz

Elkészítés:
A mákot előző este beáztattam, a könnyebb emészthetőség érdekében.
A beáztatott mákot a vízzel együtt turmixgépbe tettem, és jó alaposan (néhány percig) összeturmixoltam, míg krémes nem lesz. Szerintem botmixerrel is működik.
Ezután egy szűrőzsákba téve kinyomkodtam (ez lehet egy sűrű szövésű függöny, vagy egy tiszta harisnya anyag is) a levét, és már fogyasztható is.
Nagyon finom, krémes, kellemes ízű ital.
Megkóstoltam úgy is, hogy beleöntöttem egy adag koffeinmentes kávét, de az annyira nem jött be. Talán egy féladaggal jobb lett volna. Legközelebb megpróbálom.

Jó kotyvasztást kívánok!


 

A mák kifejezetten gazdag ásványi anyagokban, amelyeket szervezetünk könnyen felhasználhat. Megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a kálium, a kalcium és a vas is, ráadásul mindegyik aránylag magas értékkel.
Emellett tartalmaz hasznos zsírsavakat és aminosavat, valamint B1, B2, B6 és E-vitamint is.

Ha körmeink gyengék, túl hajlékonyak, és töredezésre hajlamosak, akkor ennek megszüntetésére tegyünk egy próbát a mákkal.
Az erős, egészséges körmök érdekében feltétlenül gondoskodnunk kell a megfelelő E-vitaminról a szervezetünk számára. A mák ezt kisebb, de megfelelő mennyiségben tartalmazza.

A mákot székletfogóként és szélhajtóként is alkalmazzák. Hatását az egész emésztőrendszeren belül kifejti, óvja a gyomor nyálkahártyáját, és csökkenti a hasi görcsöket.
A bél falaira lerakódott szennyeződéseket feloldja és segít azok eltávolításában. Vastagbélhurut esetén a fogyasztása nem ajánlott.

A máknak vérnyomáscsökkentő hatása is van, ezért magas vérnyomásban szenvedők gyakran fogyasztják.

Emellett megfelelő zsírsav összetételének köszönhetően megakadályozhatja a trombózis és az embólia kialakulását is. Magas koleszterinszint esetén kimondottan javasolt a fogyasztása, ugyanis képes normalizálni azt.

A mák fogyasztása sokat segíthet, ha idegi kimerültségben szenvedünk, túl stresszes időszakon megyünk keresztül, illetve sokat érezzük magunkat feszültnek.
Macskagyökérrel elegyítve hatásos idegerősítő szert kapunk, míg ha a mákot szerecsendióval keverjük, azzal akár a pánikbetegség is visszaszorítható lehet.

A mákból készült szerek kifejezetten ajánlottak, ha szeretnénk lassítani az öregedés folyamatát.

Egyszerre védi csontjainkat az elhasználódástól, óvja a belső szerveinket a felesleges salakanyagoktól és ápolja idegrendszerünket is, hogy megfelelő állapotban maradjon a minket ért stresszhelyzetek ellenére is.

2 megjegyzés:

  1. Van itthon 20 dkg darált mákom, mákosgubának végzi be szerintem, de ez a tej sem rossz ötlet. Még nem hallottam máktejről! Szójatejet nem szereted? Vagy lehet pl. mandulából is készíteni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tejhez Erika elég 3 evőkanál. Illetve pontosabban a kipróbálásához. Nekem egy bögrével lett. :)
      Egyébként, ha ledaráltam volna és úgy turmixolom, utána még akár mákos guba is lehetett volna a nem folyékony részéből. :)))
      Szójatejet venni szoktam, szerintem itt nem olyan vészes az ára, de azért a szójával csínján bánok. Inkább, ha elmegyünk vmelyik kávézóba, ott szoktam belőle forró csokit inni. heti 1x pedig bőven elég.
      A mandulatejből itthon még nem próbáltam készíteni, vettem már, na de annak aranyára van. :)))

      Törlés