Translate

Translate

2012. június 18., hétfő

Kecsketejes, finom kifli

Tegnap "Apák napja" alkalmából egyszerű, ám de finom reggeli készült, finom, friss, meleg péksütivel.
Mivel szombat este elfogyott a bolti bagett, ApaM pedig igen jó barátja a pékáruknak, ráadásul hétköznap müzlit ropogtat reggelenként, valami igazán finomat szerettem volna készíteni.
Legyen puha, omlós. Ezért esett a választásom a krumpli-sajt-tej hármasra. Hmmm, ismétlést kért mindenki! :)))

Hozzávalók:

2,5 deci kecsketej (tehéntej is jó)
35-40 dkg liszt (a liszt minőségétől függően)
1 teáskanál só
2 közepes krumpli
2,5 dkg vaj
5 dkg reszelt sajt
csipet cukor
1 csomag élesztő
1 tojássárgája
1 tojásfehérje

1. A krumplit megpucolom, kis darabokra vágom és sós vízben puhára főzöm. Ha kész, a vizet leöntöm róla, összetöröm, hozzákeverem a vajat és pici tejet (sűrű krumplipürét készítek) és hagyom kihűlni.
2. Kis tálkába langyos tejet öntök kb. 1 decit, beleszórom a cukrot és az élesztőt, összekeverem, letakarom és félreteszem.
3. Egy nagyobb tálba teszem a lisztet, sót, elkeverem, majd beleteszem a kihűlt krumplipürét, 1 tojássárgáját, reszelt sajtot és hozzáöntöm a maradék tejet. Rugalmas tésztát gyúrok belőle.
4. Kiolajozott tálba teszem és letakarom. Kb. 40 percig kelesztem. Szerintem kevesebb is elég, csak én addig Apák napi ajándékot kreáltam. :)
5. Ha szépen megkelt - duplájára, átgyúrom és kinyújtom. Ha kiflit szeretnénk, akkor köralakúra nyújtjuk és cikkekre vágjuk, majd felsodorjuk őket; ha pogácsát, akkor egy pohár vagy szaggató segítségével kiszaggatjuk.
6. Tetejüket lekenjük a fehérjével, megszórhatjuk őket sajttal és sütőpapíros tepsire rakva, letakarva még pihentetjük őket 10-15 percig.
7. 200 fokos sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük őket. :)))

Jó étvágyat!

Megjegyzés: A kifliket megtölthetjük egy kis reszelt sajttal. :)))
Vajjal, sajttal, nagyon finom volt, de sonkával, lekvárral is nagyon finom.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése