Translate

Translate

2013. szeptember 30., hétfő

Őszi lapbook kicsiknek - HáziManóKuckó

A lapbook egy olyan lapokból összeragasztott füzetke, amiben mindenféle információt tárolunk az adott témáról. Nálunk aktuálisan az őszről.
A lapbook természetesen máshogy is összeállítható, bővíthető, újabb oldalakat lehet hozzáragasztani, feladatlapokkal kiegészíteni (akár évente).
Ez kicsiknek készült és úgy gondolom, hogy nem is fontos egyszerre megoldani az összes feladatot, egyszerre csak annyit, amennyihez kedvünk van. :)

A nagyságát is mi magunk tervezhetjük, nekem most valamivel nagyobb méretűre volt szükségem, (hogy el tudjam rendezni benne, amiket szerettem volna), mint két A4-es lap:


A kezdőlap így néz ki:


Természetesen ezt még díszíthetjük, akár felhőkkel vagy lehulló falevelekkel, de ezeket ragaszthatjuk a gyermekünkkel is.
(Elnézést az árnyékért, már elég későn fényképeztem.)

A Manókuckó résztvevői egy dossziéban kapták meg a lapbookban felhasználható képeket, mesét, játékokat:


Belülről pedig így néz ki:

Középre a lap felső részére került félbehajtva "A répa" című mese. 3 oldalról cellux-szal rögzítettem, így a kivágott és kartonra ragasztott meséhez tartozó bábokat ebben tudjuk is tárolni.

Középre ragasztjuk a méretre levágott két fát ábrázoló képet is. Ennek jobb oldalára barna papírból (akár nyomtathatunk is) kivágunk egy almás kosarat, amiben két színű almát (én sárgát és pirosat) helyezünk el. A kosár cellux-szal van rögzítve a zöld laphoz, a tetejét nem ragasztottam oda, így abban tudjuk tárolni a kicsi almákat.

Játék - fejlesztés:
Megadott szempontok szerint csoportosítjuk az almákat:
pl. egyikre csak sárga, másikra csak piros alma kerüljön;
     egyikre 1 alma, másikra 2 alma kerüljön;
     egyikre sok alma, a másikra kevés alma jusson;
     a baloldalira eggyel több mint a jobboldalira (ez inkább más nagy óvodás 5-6 éveseknek való)



Bal-belső oldal:
Ide került az időjárás kerék, amin akár mindennap megbeszélhetjük az aznapi jellemző időjárást. Kis levéllel jelezhetjük, milyen az idő.


Ezt is cellux-szal rögzítettem 3 oldalt, így a levélkét (papírból, filcből kivágott) ebben tárolhatjuk.


Ez alá egy méretre vágott labirintus került, el kell juttatni Kippkoppot Süni barátjához. Én ezt beragasztottam.
Először lehet csak az ujjunkkal megkeresni az utat, aztán ceruzával.
Kitalálhatunk mesét is hozzá.

Jobb oldalon a kosár fölé került a memória-játékhoz tartozó kis kártyák tartója (ez is 3 oldalról, cellux-szal rögzítve).
A képekkel lehet memóriajátékot játszani:
megfordítjuk az összeset és úgy keressük meg, felváltva a párokat,
vagy egyszerűen csak párosítjuk az egyforma képeket,
esetleg megadott szempont szerint, kérjük, hogy a gyermek keresse ki azt a kártyát, amit megnevezünk vagy jellemző tulajdonságát mondjuk.

A hátsó, külső lapra került az árnyjáték (3 oldalon cellux-szal rögzítve), így ebben tárolhatjuk a hozzátartozó, színes képeket:

 

 a madárijesztős puzzle darabokat:

 
illetve a többi feladatlapot:
 


Remélem, tetszik nektek is.

Ha szeretnéd megkapni te is a dossziéban lévő csomagot, kérlek a HáziManóKuckó Facebook oldalán jelezd nekem, szívesen elküldöm.


Jó játékot kívánunk: Ági és Peti

Sok szeretettel várlak A HáziManóKuckó facebook csoportjában. Csak kattints ide: https://www.facebook.com/groups/484201874985583/

2 megjegyzés:

  1. Szia! Nem működik nekem a link. Kérhetnék tájékoztatást, hol lehet megvenni és mennyiért a fenti lapbookot? Köszönöm előre is.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Klári!
    Kérlek, kukkants be a HáziManóKuckó csoportba a Facebookon, ott megtalálod, ingyen letöltheted. Ha nem vagy FB felhasználó, kérlek, írd meg nekem az email címedet és elküldöm levélben.
    Köszönöm az érdeklődést! :)
    https://www.facebook.com/groups/484201874985583/

    VálaszTörlés