Translate

Translate

2013. november 13., szerda

Varázsoljunk a konyhában! 2.

Folytassuk a kísérleteket, még mindig maradjunk a konyhában!

1. Egy egyszerű, de látványos varázslat következik, amihez 3 egyszerű dologra lesz szükség: ecet, mosogatószer, szódabikarbóna
Tovább turbózhatjuk a hatást kevés ételszínezékkel és csillámmal.

1. Egy tiszta kicsi befőttesüveget töltsünk meg félig ecettel és adjunk hozzá, ha szeretnénk, néhány csepp ételszínezéket. Erre szórhatunk egy kevés csillámot is.
2. Adjunk egy nagy evőkanálnyi mosogatószert az ecethez és keverjük el.
3. Tegyük az üveget/üvegeket egy tálcára és egy teáskanál szódabikarbónát szórjuk bele.

MI TÖRTÉNT?

Egy egyszerű kémiai reakció: a szódabikarbóna (NaHCO3 - lúgos kémhatású) reakcióba lép az ecetsavval (CH3COOH - savas kémhatású). A sav (pl. ecet) hatására pezseg: szén-dioxid keletkezik, miközben a savat semlegesíti.



Ecet

Ecet + mosogatószer

Még egy kis ételszínezék

Működik! :)))))


 


2. Maradjunk még egy kicsit a szén-dioxidnál: a következő kísérlethez szükségünk lesz 2 hosszúkás pohárra, vízre és ásványvízre, egy pár szem mazsolára (kisebb fajtát válasszunk).

1. Először mutassuk meg, mi történik, ha sima vízbe beleteszünk 1-2 mazsolaszemet. Lesüllyed szépen az aljára.
2. Ugyanolyan pohárba töltsünk buborékos ásványvizet és dobjunk bele 1-2 mazsolaszemet. Várjunk egy pár másodpercet.

MI TÖRTÉNT?

A mazsolaszemek el kezdenek felfelé mozogni. A szén-dioxid könnyebb mint a víz s mikor beledobjuk a mazsolát, rátapadnak a buborékok, amik felemelik a szemeket. Amikor a víz felszínére ér a mazsola, a buborékok szétpukkannak és a mazsola ismét lesüllyed, majd kezdődik elölről az egész folyamat.







3. Egy finomság is marad a végére: csokoládé tallérok házilag.
Szükségünk lesz 50 gr tejcsokira és 50 gr fehércsokira.

1. Béleljünk ki sütőpapírral egy laposabb tepsit vagy fektessünk egy sütőtálcára sütőpapírt.
2. Apró kockára törjük vagy vágjuk mindkét csokidarabot, esetleg használhatunk csoki csipszet is és tegyük 1-1 hőálló tálba.
3. Egy lábasba öntsünk vizet és forraljuk fel, majd helyezzük a hőálló tálat fölé és olvasszuk meg a csokit. Használjunk fogó kesztyűt! Dolgozzunk óvatosan!
4. Ugyanezt tegyük a fehér csokival is.
5. Egy kanállal adagoljuk ki a tejcsokiból a sütőpapírra kis adagokat és egyengessük el tallér formára. Majd egy másik kiskanállal csepegtessünk rá a fehér csokiból, kb. 6 lesz belőle. Egy fogpiszkálóval rajzoljuk mintát a fehércsokiból.
6. Ugyanezt tegyük fordítva is.
7. Tegyük a hűtőbe 45 percre, majd ha jól lehűlt, válasszuk le óvatosan a papírról és tegyük kis dobozkába. Vagy kósoljuk meg. :))))

MI TÖRTÉNT?

A szilárd halmazállapotú csokoládé hő hatására folyékony állagú lesz, majd hűtés hatására ismét szilárd halmazállapotúvá válik.


Előkészítés

Olvad a csoki

Formázás

A csoki visszaszilárdult

Lemeózom :)


Nyam, nyam

A szívecskéset Gábor készítette, elfelezték, nem sok maradt belőle. :))))


Remélem, nektek is tetszettek ezek a kísérletek. Mi nagyon jól szórakoztunk és hamarabb eltelt a hosszú délután. :)))


Jó játékot kívánunk: Ági és Peti
Sok szeretettel várlak ManóKuckó Facebook csoportjában. Csak kattints ide:
https://www.facebook.com/manokucko?fref=ts

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése