Translate

Translate

2011. július 1., péntek

Busy kitchen is happy kitchen :)

Ma elkezdődött a vakáció, így aztán beszabadultunk a konyhába kicsiM-mel. Sütöttünk főztünk... Ebédre csirkepörköltet rottyantottunk nokedlivel (bár ez utóbbiról kicsiM azt mondta, hogy ne nagyon dicsekedjek vele:), sütöttem még csirkecombot són, kenyeret is készítettünk, epres - csokis joghurttortát és... vajat. :)
A Butter museumban tett látogatás inspirált minket, hogy házilag vajat gyártsunk, s bár köpülőnk nincsen, felhasználtuk a modern háztartási eszközök kínálta lehetőséget, és botmixerrel valódi vajat állítottunk elő. Nagy kíváncsian vártuk, hogy sikerül-e, és igen!!! :) Finom lett, még vacsorára is jutott. Nagyon egyszerűen elkészíthető: kb. 2 dl tejszínt beleöntöttünk egy magasfalú edénybe és botmixerrel addig kevertük, amíg szét nem választódik az író a vajtól. Finom, krémes vajat kaptunk, amit enyhén megsóztunk, mert így a manók nem viszik el (ezt a Butter museumban olvastuk:) Mivel kicsiM nagyon szereti a vajat - legszívesebben kanállal enné, biztos, hogy csinálunk még máskor is.





Előételnek így a csirkepörkölt előtt elfogyott egy tegnap sütött vajjal megkent péksüti. Hétköznap nem szoktunk több fogásos lakomákat csapni, de ezt ki kellett próbálni.



A péksüti egyszerű kenyértésztából készült:

Hozzávalók:

210 ml tej és víz fele-fele arányban
350 gramm liszt
1 és negyed teáskanál só
1 teáskanál cukor
fél zacskó szárított élesztő
késhegynyi aszkorbinsav
a tetejére mindenféle magok

A kenyérsütőgépbe pakoltam mindent, elindítottam a tészta programot. Kb. másfél óra múlva kivettem és 15 darabra vágtam a megkelt tésztát, golyókat formáltam belőlük, majd hármasával tettem a tepsibe, úgy hogy összeérjenek a golyók. Így amíg pihentek, keltek, összeragadtak, majd összesültek. Fél órát pihentettem őket a tepsiben konyharuhával letakarva, közben 200 fokra bemelegítettem a sütőt. Vízzel lespréztem őket, megszórtam magokkal és mentek a sütőbe.
35 perc alatt sültek szép pirosra.

A joghurttorta is nagyon egyszerűen elkészíthető:

Hozzávalók:

500 gr joghurt
200 gr cukor
1 zacskó zselatin
3 dl tejszín
100 gr eper darabolva (ez lehet több is, csak nekünk ennyi volt itthon)
néhány kocka csoki darabolva (végülis ez nem feltételenül kell bele)

A joghurtot egy lábasban összekeverem a cukorral és felmelegítem. Beleszórom a zselatint és felforralom, 1 percig rotyogtatom aztán lekapcsolom. Hagyom kihűlni, közben belekeverem az epret.
A tejszínt felverem, majd óvatosan a kihűlt joghurtba keverem. Tortaformába öntöm és beteszem a hűtőbe. 3 óra múlva fogyasztható.





Szóval, egész jó napunk volt ma, főleg, ha azt is hozzáteszem, hogy kicsiM is buzgón segédkezett.
Csak azt tudnám, miért nem akar nekem sikerülni a nokedli. Ha valakinek van egy jó receptje, kérem, ne titkolja, ossza meg velem! :))

1 megjegyzés:

  1. Kedveseim nagyon finom lehet amit készítettek,főleg,hogy van segítség is. Nagyon étvágygerjesztő és szép,amit láttam,főleg,hogy a Gábor ilyen jóízűen falatozik.millió puszit küldök és nagyon büszkén és örömmel olvastam,amit írtál ölel benneteket sok szeretettel és sokat Rátok gondolva: Mami

    VálaszTörlés